Як вберегти врожай від вогняної стихії? Рекомендації рятувальників

Пожежа на сільсьськогосподарських угіддях сама по собі ніколи не виникає. Вона є наслідком чиєїсь недбалості, безпечності та безгосподарності. При цьому літня спекотна погода лише створює сприятливі умови, коли навіть невеличка іскра стає причиною лиха.

Тож, щоб виростити та вберегти врожай без втрат, необхідний суворий контроль за дотриманням протипожежних вимог. Кожна людина повинна усвідомити, що саме від її дій або навпаки бездіяльності може залежати безпека жнив.

Серед найпоширеніших причин пожеж під час жнивної кампанії є необережне поводження з вогнем поблизу ланів та місць скиртування: куріння, розпалювання багать, дитячі пустощі з вогнем; несправність сільськогосподарської техніки, відсутність іскрогасників, порушення вимог технологічного процесу. Щоб запобігти лиху, потрібно суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та вимог державного нагляду у сфері пожежної безпеки.

Керівникам сільгосппідприємств до початку збирання врожаю потрібно ретельно підготуватися, та забезпечити виконання наступних заходів:

–  На всій збиральній техніці, агрегатах та автомобілях потрібно відрегулювати системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також оснастити справними іскрогасниками;

–  Техніку потрібно обладнати первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами; автомобілі – вогнегасником та штиковою лопатою);

–  Трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи, задіяні на роботах по збиранню врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж;

–  Під час роботи комбайна з підбирачем потрібно стежити, щоб пружинні зубці підбирача не потрапляли всередину кожуха барабана. У такому разі потрібно негайно зупинити комбайн і звільнити зубці;

–  Перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових та торф’яних масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (з прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки;

– У період воскової стиглості збіжжя перед косовицею хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками слід робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб з прокосів потрібно негайно прибирати. Посередині прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м завширшки;

–  Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі;

–  Радіатори двигунів, вали бітерів, соломонабивачів, транспортерів, підбирачів, шнеки та інші вузли й деталі збиральних машин повинні своєчасно очищуватись від пилу, соломи та зерна;

–  У польових умовах заправляти паливом збиральну техніку потрібно за межами поля (не ближче 30 м) паливозаправниками, коли заглушені двигуни;

–  Ремонт збиральних машин і агрегатів за потреби допускається не ближче 30 м від хлібних масивів та інших посівів;

–  У період збирання врожаю забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях.

У всіх випадках виникнення пожежі потрібно негайно повідомити до пожежної охорони по телефону «101». До приїзду рятувальників слід гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежогасіння. Для обмеження розповсюдження вогню, зону горіння необхідно обов’язково оборати.

Дотримання всіх цих вимог – це гарантія збереження врожаю від пожежі!

Вараське районне управління ГУ ДСНС України у Рівненській області